į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2022-10-07 Klebonas palaimino į šimtmetį žengiantį Igną Meškauską

Kėdainių šviesuolių, uolių katalikų  Igno ir Janinos Meškauskų šeimoje spalio 7 dieną buvo didelė šventė. Ignui sukako 99 metai. Atvertos durys į 100-metį.

Meškauskų kieman tądien pirmieji atskuba Vytauto Didžiojo 2-sios šaulių rinktinės Kėdainių Povilo Lukšio 205-osios šaulių kuopos šauliai. Juos pasitinka šaulių uniforma vilkintis Ignas Meškauskas buvęs šaulių vadas atkūręs šaulių kuopą. Pasigirsta muzikos garsai. Renkasi kiti svečiai. Tarp jų žiniasklaidos atstovai. Čia pat kieme Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės vado atsargos kapitono Vytauto Žymančiaus padėką už ilgametę jubiliato tarnystę Lietuvos šaulių sąjungoje Kėdainių Povilo Lukšio 205-šaulių kuopos vadas Arvydas Ašmontas įteikia Ignui Meškauskui. Igną sveikino ir LR Seimo narė Jurgita Sejonienė.

Šauliai plojimais pasitiko ateinantį Igno pasveikinti Kėdainių Šv. Jurgio kankinio parapijos kleboną Artūrą Stanevičių. Visi užeina į namelį, kuriame 1988 metais vyko pirmieji sąjūdžio susirinkimai. Klebonas peržengęs slenkstį paklausė: „Ar čia gyvena Kėdainių legenda, advokatas, šaulys Ignas Meškauskas, be kurio Kėdainiai nebūtų Kėdainiais?“ Kryžius rodo, kad mes priklausome Kristų tikinčių ir Jį liudijančių šeimai bei dalijamės tuo pačiu tikėjimu. Padovanojęs menišką kryžių su „Paskutinės Vakarienės“ paveikslėliu klebonas palinki: „Toliau nešti kryžių ir būti Viešpaties draugu prie „Paskutinės Vakarienės“ stalo.“ Tada klebonas pakvietė visus sukalbėti Viešpaties maldą ir palaimino Igną Meškauską ir jo sutuoktinę Janiną Meškauskienę. J. ir I. Meškauskus giliai sujaudino klebono palaiminimas. „Man labai svarbus jūsų apsilankymas. Jūs  mus sustiprinote dvasiškai ,“ – kalbėjo Ignas dėkodamas klebonui.

Ignas, valdantis rašytojo plunksną, turintis gylų humoro jausmą bei gražų balsą neleido svečiams liūdėti. Visus kvietė dainai, pokštavo, skaitė poeto Pauliaus Širvio eiles. Nuo jo neatsiliko ir Janina stebinusi svečius humoristinėmis greitakalbėmis, nestokojusi humoro ir vieną po kitos vedusi dainas. Jai talkino stipriabalsis Eimuntas Stagniūnas ir kiti šauliai.

Kėdainių Povilo Lukšio 205-osios šaulių kuopos vadas Arvydas Ašmontas dėkojo ne vien Ignui, bet ir Janinai prašydamas visų paploti šeimininkei už jos rūpestėlius ir klausdamas, – „Kas mes būtume be savo antrųjų pusių?“

Kol buvo stipresni J. ir I. Meškauskai atvažiuodavo sekmadieniais į Šv. Mišias. Buvo aktyvūs liturginių švenčių dalyviai. Viskas sugulė nuotraukose, Šv. Jurgio kankinio parapijos kronikoje, kaip ir Igno 99–ųjų metinių paminėjimo šventės epizodai.

 

 

Genė Sereikienė

Nuotraukos straipsnio autorės