į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2019-08-15 Žolinės - Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų iškilmės

Žolynais šventės išvakarėse puošėme šventorių

 

Švenčiant džiugią nubėgančios vasaros šventę Žolinę dangus mums dovanojo nepaprastai gražią dieną kupiną saulės, maldų, poezijos ir muzikos. Marijos Dangun Ėmimo šventei Šv. Jurgio bažnyčios parapijos tikintieji ruošėsi iš anksto.

Šventės išvakarėse nešėme iš namų žolynus: Janina Minkevičienė, Vilija Racevičienė, Genovaitė Žukauskienė, Antanina Mugienė, Vanda Končienė ir šių eilučių autorė, juos dėliojome kaip kas išmanėme. Marijos legionierės sugalvojome Švč. Mergelės Marijos vardą išrašyti (išsodinti) gėlėmis šventoriaus pievelėje. Atrodo pasisekė.

Rita Janonytė iš žolynų pagamino didelę Rojaus paukštę, kuri stovi šventoriuje priešais bažnyčią. Motinos maldoje maldininkės  ant pievos išdėliojo iš  žolynų saulę, nes Marija buvo apsisiautusi saule. Mamos taip pat papuošė Švenčiausios Mergelės Marijos altorių bažnyčioje ir ant kunigų kapelių šalia bažnyčios padėjo žolynų puokšteles. Vitutė Gaižauskienė padarė žolynų  puokštę prie altoriaus ir papuošė žolynų puokštelėmis bažnyčios suolus.

 

Šv. Mišiose meldėmės

 

Šv. Mišias aukojo šv. Jurgio bažnyčios klebonas Artūras Stanevičius. „Šiandien šlovindami mūsų dangiškosios Motinos išaukštinimą danguje dėkojame Dievui, kad Švenčiausiajai Mergelei Marijai užtariant laimino laukus ir žmogaus rankų darbą. Dėkingomis širdimis į Dievo namus mes atnešėme žolynėlius ir šių metų derlių. Visi drauge Švč. Mergelei Marijai užtariant melskime palaimos.“ – pradėdamas Šv. Mišias kalbėjo klebonas.

Visuotinėje maldoje meldėme:

Visagalį Dievą, kuris padarė Marijai didžių dalykų, kad Jo meilė pripildytų Jo tarnaitės vaikus.

Meldėme už atpirktųjų tautą – žvaigždėmis vainikuotosios sūnus ir dukteris, kad išvengtų pragaro slibino įniršio.

Maldoje prašėme Visagalį, kad Lietuva ir kitos šalys paaukotos Dangaus Karalienei vėl taptų ištikimos savo krikščioniškojo pašaukimo reikalavimams.

Kaip Viešpats pažvelgė į nuolankią savo tarnaitę maldavome, kad  taip pat maloniai pasilenktų prie kukliųjų, ligonių ir nelaimingųjų.

Kiekvienas savo širdyje atsinešėme maldą, maldavimą, intenciją, kuriuos šalia gėlių sudėjome prie Viešpaties ir Švč. Mergelės Marijos kojų.

Prie altoriaus Caritas nešė gėlių puokšteles kaip amžinojo grožio simbolį ir šių metų derlių: prinokusias javų varpas, daržoves, vaisius, duoną ir pyragą dėkodami, kad Dievo malonės lydimi mes galime juos išauginti. Iš to paties javo gauname mažytes Ostijas, kurias kas kartą nešame prie altoriau Šv. Mišių aukai. Sveikatos simbolis - medus tūkstančių bitučių suneštas avilin man primena tikinčiųjų bendruomenę, kuri suneša, sudeda maldas kaip tą medų - kas rytą, kasdien ir dalina, paskiria jas už tuos, ir tiems, kuriems jų labai reikia, kad atgaivintų abejojančius, pažadintų sveikti jų sielas.

Prie klebono sveikinimo, kuris visus sveikino su Marijos Dangun Ėmimo švente – Žoline prisidėjo ir Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis linkėdamas  parapijiečiams gražios šventės savo šeimose ir bendruomenėse.

 

Šventoriuje dainos, eilės, arbata

 

Po šv. Mišių ir žolynų šventinimo šventoriuje skambėjo muzika, dainos, sklandė poezijos posmai. Dainavo vokalinis instrumentinis ansamblis „Senamiestis“ (vadovė Nijolė Bajoriūnienė). Sakralines eiles skirtas Švč. Mergelei Marijai skaitė Genė Sereikienė. Jaunieji šauliai ir jų vadė Kristina Župerkienė šventoriuje virė košę ir ja vaišino maldininkus. Arbatą  Kęstutis Volkus virė iš tą dieną pašventintų žolynų. Žolynus čia pat šventoriuje į didelį puodą su verdančiu vandeniu sudėti Kęstutis talkon pasikvietė rajono merą Valentiną Tamulį. Arbata gavosi labai švelni ir gardi. Vika Makaveckienė, Genovaitė Matusevičienė ir svečiai fotografavo įsimintinas šventės akimirkas. Šauliai, Marijos legionierės ir kiti maldininkai medžių žalumoje šventoriuje sustojo nuotraukai su Kėdainių rajono meru Valentinu Tamuliu, kuris eilę metų dalyvauja šv. Jurgio bažnyčioje švenčiamose liturginių metų šventėse.

Vasara palieka ne vien daug saulės, šilumos, užaugintą duoną, sunokina ir  subrandina kitas gėrybes - joje Žolinės atlaidai.

Adoracijos valandėlę susirikiavo žodžiai:

 

* * *

Kokiais žodžiais

Prabilt į Tave,

O Marija -

Savo sielos šauksmu -

Tylia malda?

Mintimis

Pas Tave nukeliauti,

Pasakyti Tau viską,

Kas žeidžia,

Ką skauda,

Kaip myliu Tave.

Paprašyti užtarimo,

Paguodos

Maldoje už kitus

Ir save.

Pasimelsti,

Kad audras užgesintum,

Uždengtum žaizdas

Ir neleistum

Paklysti kelyje.

Kokiais žodžiais prabilt,

Kaip prakalbint

Tave, Marija?

 

Genė Sereikienė

Nuotraukos straipsnio autorės ir parapijiečių