į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2020-01-05 Viešpaties Apsireiškimo-Trijų Karalių iškilmė

Praėjo nuostabi Kalėdų šventė. Džiaugiamės Jėzaus gimimu. Laukėme sniego, bet eglių šią žiemą negaubė baltosios skaros. Trijų Karalių dieną žemę nuklojo plona sniego danga, kuri bematant ištirpo. Tradiciškai pasibaigia kalėdinis laikotarpis. Pradeda ilgėti diena.

Trijų Karalių šventę šventėme sausio 5 dieną (sekmadienį). Į bažnyčią prabangiais rūbais apsirengę iškilmingai įžengė Trys Karaliai, kuriuos vedė žvaigždė. Nusilenkę prieš altorių Karaliai prabilo: 

„Salam alaikum!

Brangūs žmonės esame iš pasakiškai turtingų Rytų atkeliavę išminčiai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras. Mes stebėjome dangaus kūnų judėjimą. Netikėtai danguje sužibusi ryški žvaigždė sudrumstė mūsų ramybę. Mums žinoma pranašystė skelbia, jog tokio šviesulio pasirodymas sutaps su Atpirkėjo atėjimu į žemę. Taigi, nutarėme aplankyti Kūdikį ir išrinkome jam dovanas: aukso kaip žemės valdovui, smilkalų kaip Dievui ir miros kaip kenčiančiam žmogui. Taip pat nešamės ir kreidos, kuria žymime kelią, kad nepasiklystume.

Buvome užsukę pas karalių Erodą ir jo dvariškiai mums patarė keliauti į Betliejų. Gal galėtumėte parodyti kelią? Būtume dėkingi.“

Tada klebonas karalius palydėjo į Betliejų prie prakartėlės, kur karaliai pasiekę kelionės tikslą, džiaugsmingai užgiedojo: „Sveikas, Jėzau, gimusis”. Karaliai šlovino Viešpaties malones patarnaudami Šv. Mišiose, kurias aukojo klebonas Artūras Stanevičius.

Homilijoje klebonas maldininkams priminė, kad metai yra skaičiuojami nuo Jėzaus gimimo, todėl kasmet mes švenčiame Viešpaties metus, o ne slieko ar kitokio gyvio. Tą dieną buvo šventinama kreida.

Po Šv. Mišių Trys Karaliai bažnyčioje dalijo tikintiesiems pašventintą kreidą bei šių metų kalendorius.

 

Genė Sereikienė

Nuotraukos Vytauto Karlos ir Vikos Makaveckienės