į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2020-02-25 Parapija linksmai šventė Užgavėnes

Po Šventųjų Mišių kaip ir kasmet parapijos caritiečiai suorganizavo linksmą Užgavėnių šventę į kurią rinkosi ne tik parapijiečiai, bet ir parapijos svečiai. Visų pamėgtuose Parapijos namuose, susirinkusius liksmino muzikantai ir persirengę personažais parapijos Carito bendruomenės nariai.

Karnavalai su artėjantį pasninką imituojančiomis dvikovomis dar XIII amžiuje vyko Prancūzijoje, o XVI amžiuje tokie vaidinimai išplito Europoje. XVII amžiuje Vilniuje pasirodė Užgavėnių karnavalai. Užgavėnių papročiams formuotis turėjo įtakos vestuvių papročių elementai. Užgavėnės – tai diena, kai žmonės turi linksmintis, juoktis, gali visiškai atsipalaiduoti, bet pažeminti žmogaus orumo nevalia. Juoką „daugiau negu įprasta“ šią dieną stengiamasi sukelti įvairiais veiksmais: neįprastu muzikavimu, šmaikštavimu, teatralizuotais sceniniais vaizdais.

Užgavėnės – tai žmogaus ryšys su gamta, galimybė pajudinti kaimo bendruomenės šykštuolius, nevalas. Laikas įneša naujų personažų į šią šventę, be to, tai – šv.Velykų, žemės darbų pradžios – Jurginių laukimo metas, pavasario šauksmas.

Užgavėnių šventėje susirinkusieji džiaugėsi sulaukę ir savo parapijos klebono Artūro Stanevičiaus.

Dosniai ne tik prie Agapės šventinio stalo, bet nuoširdžiu vienas kito palaikymu, pasidalinimu, džiaugsmingu bendravimu, dainomis ir šokiais stengėmės prisidėti kiekvienas, - kalbėjo šventės dalyviai.

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos informacija

Nuotraukos Vytauto Karlos