į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2021-03-03 Šventasis Kazimieras

Nuotrauka Genovaitės Matusevičienės

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos jaunimas, kartu su parapijos katechete Genovaite Matusevičiene atsiliepė į arkivyskupo Kęstučio Kėvalo kvietimą ir jungėsi per youtube kanalą gavėnios rekolekcijoms kovo 3-iosios vakarą, kurios buvo transliuojamos Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero iškilmių išvakarėse.

Lietuvos šventasis Kazimieras yra ir lietuvių jaunimo globėjas. Šis šventasis, kuris gyveno 15a. tebėra tikėjimo ir maldos pavyzdys. Jis, augęs pilnoje pagundų diduomenės aplinkoje, būdamas garbingos karališkos kilmės, pasižymėjo teisingumu, išmintimi ir ypatingu pamaldumu.

Arkivyskupas akcentavo, kad Gavėnia ir yra tas laikas, kai mąstome apie gyvenimą, kuriame esame pašaukti į šventumą. Tai nėra per aukšti žmogui tikslai. Viešpats žino, kad žmogiškoji prigimtis yra pajėgi priimti šventumo iššūkį. Dalyvavusiems Šv. Kazimiero iškilmėje buvo suteiktas iškilmingas Bažnyčios palaiminimas.

Lie­tu­vo­je pa­sta­ty­ta 15 Šv. Ka­zi­mie­ro var­do baž­ny­čių, ne­ma­žai jų ir Len­ki­jo­je. Į Ameri­ką šven­to­jo ger­bi­mą nu­si­ve­žė ir pla­čiai pa­sklei­dė emig­ran­tai iš Lie­tu­vos ir Lenkijos, ten įsteig­ta jo var­do mo­te­rų vie­nuo­li­ja. Šv. Ka­zi­mie­ro at­mi­ni­mas pa­skli­do po ša­lį krikš­to var­dais, įau­go į liau­dies kū­ry­bą. Jo sta­tu­las ir pa­veiks­lus ran­da­me bažnyčio­se, kop­ly­tė­lė­se, mies­tų her­buo­se. Daž­niau­siai jis vaiz­duo­ja­mas su kryžiu­mi ir trižie­de le­li­ja ran­ko­se.

Parapijos jaunimas, kuris ruošiasi šiais metais primti Sutvirtinimo sakramentą, iškeliavo su malda į studiją apie šventųjų gyvenimus ir paieškas šventojo globėjo, kurio vardą ir patys pasirinks Sutvirtinimo sakramentui.

 

 

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos klebonas Lietuvos Šv. Kazimiero dieną aukojo Šventąsias Mišias ir meldė, kad parapijos tikintieji melstųsi vieni už kitus ir padėtų tiems, kuriems labiausiai reikia, kad ir nedideliais, bet konkrečiais gailestingumo darbais. Kvietė prašyti šventojo užtarimo pas Viešpatį, kad suteiktų paguodos ir gydančios vilties. Dėkojo visiems už pastangas kasdienybėje liudyti Dievo veikimą žmogaus rankomis. Dėkojo tiems, kurie darbuojasi degančiomis širdimis savo parapijos, Dievo ir visos Bažnyčios labui ir šventumas yra pasiritas tų žmonių gyvenimo tikslu.

 

 

 

 

 

Šv. Kazimiero mėgiamas šūkis buvo „Geriau mirti negu nusidėti!”

 

 

Kėdainių Šv. kankinio Jurgio parapijos informacija