į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2022-11-23 Šv. Mišios už Lietuvos kariuomenę ir laisvės kovotojus

„Jo dešinė ir šventumo petys laimėjo pergalę.“

(Ps 98.1)

 

Lapkričio 23 d. (trečiadienį), 15 val. Koliupės kaime, Kėdainių rajono savivaldybės mero Valentino Tamulio pakviestas, pirmosioms nepriklausomybės kovoms su bolševikais įvykusioms 1919 m. vasario 7-10 dienoms atminti, paminklą pašventino Kėdainių Šv. Jurgio kankinio parapijos klebonas.

Paminklo atsiradimo ir įamžinimo idėja buvo subrandinta Kėdainių rajono savivaldybės „Istorinės atminties Kėdainių rajone įamžinimo“ darbo grupės 2020 m. Memorialo autorius – Vytautas Kundrotas. Rangovas - UAB „Laumetris“ direktorius Kazimieras Čiurila.

Tai vieta, kurioje galima sustoti, prisėsti, sužinoti apie kraštui svarbų įvykį ir apmąstyti apie jį. Paminklo medžiagiškumas bei forma simbolizuoja dviejų laikmečių takoskyrą – įvykio, istorijos bei mentalinį lūžį ir ploną, trapią liniją tarp jų. Viena paminko pusė yra rūsti, kita – šviesi kaip neapibrėžta ateitis.

 

 

Po pašventinimo, 16 val. 30 min. Kėdainių Šv. Jurgio kankinio bažnyčioje buvo aukojamos Šv. Mišios už Lietuvos kariuomenę ir laisvės kovotojus.

Pradėdamas Šv. Mišias parapijos klebonas priminė istoriją, kurioje minima ir savanorio Povilo Lukšio žūtis. Klebonas kvietė melstis už Lietuvos kariuomenę, už visus laisvės kovotojus, už Kėdainių Povilo Lukšio šaulių kuopą ir vadą Arvydą Ašmontą; už visus Lietuvos piliečius, kad nepritrūktų ryžto ginti savo gimtąjį kraštą.

 

 

Šv. Mišiose Šventąjį Raštą skaitė Lietuvos Respublikos Seimo narė Jurgita Sejonienė. Visuotinę maldą parapijos katechetė, poetė, Marijos legiono vadovė – Genė Sereikienė.

Šventosiose Mišiose meldėsi ir Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Paulius Aukštikalnis.

 

 

Homilijos metu parapijos klebonas drąsino visus susirinkusiuosius Jėzaus žodžiais sakytais mokiniams, kad niekuomet neapleis ir visuomet teiks jiems išmintį ir užtars. Kalbėdamas apie paskutiniąsias dienas, Jėzus pažadėjo, kad savo ištverme jie išlaikys. Ištvermė padės suvokti Dievo teikiamą Amžinąjį gyvenimą ir teiks vilties sunkiose situacijose. Klebonas kvietė siekti Jėzaus artumo maldoje, kvietė pasinerti į Šventąjį Raštą. Kvietė leistis  Šventosios  Dvasios sustiprinimui kasdienėse situacijose ir patikėti, kad Dievas niekada neapleis. Ištverme išgelbėsime savo sielas.

 

 

Kėdainių Šv. Jurgio kankinio parapijos informacija

Nuotraukos Gedimino Karlos