į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2023-09-24 Dvasininkai kvietė maldai už keliaujančiuosius bei šventino transporto priemones

 

Paskutinįjį rugsėjo sekmadienį, minint Keliautojų ir vairuotojų dieną, bažnyčiose buvo meldžiamasi už eismo dalyvių saugumą ir eismo nelaimių aukas, taip pat buvo šventinami automobiliai ir net dviračiai.

Kaip teigė Kėdainių Šv. Jurgio parapijos klebonas, kun. Sigitas Bitkauskas, tai nėra naujiena, taip Lietuvoje jau daroma nuo pat 2009 metų, kai Lietuvos vyskupų konferencijoje buvo nuspręsta paskutinįjį rugsėjo sekmadienį paskelbti Keliautojų ir vairuotojų diena.

„Šiemet šią dieną taip pat minime migrantų ir pabėgėlių dieną, tai ir Šventybrasčio parapijoje, ir kėdainiečiams priminiau, kokia tai diena ir kviečiau visus drauge melstis, kad visi keliaujantys žmonės saugiai pasiektų savo kelionės tikslą. Man ir ankstesnėse parapijose dirbant, ši tradicija buvo palaikoma. Pavyzdžiui, Birštone teko šventinti daug automobilių, Kėdainiuose jų buvo mažiau, Šventybrastyje irgi tik kokie 6 ar 7 tebuvo.

Pašventindami transporto priemones, mes prašome Dievo apsaugos, tačiau visada primenu, kad ir patys kelyje turime elgtis saugiai, nesvarbu, ar esame pėstieji, dviratininkai, paspirtukininkai, ar vairuojame automobilį, motociklą, vilkiką ar autobusą.

Aš daug metų pats vairuoju ir automobilį, ir motociklą. Pastebėjau, kad kitose Europos šalyse eismo kultūra yra geresnė nei Lietuvoje. Labai dažnai tenka matyti, kaip vairuotojai lenkia nerodydami posūkio signalo, nepraleidžia pėsčiųjų, staigiai stabdo ar užkiša prieš pat nosį, tada ir atsitrenkti, ir į griovį gali nulėkti dėl kito kaltės, todėl ne tik patys turime vairuoti saugiai, bet ir nuolat atidžiai stebėti, kas vyksta aplinkui. Būtina laikytis visų Kelių eismo taisyklių, nes jos ne be reikalo parašytos.

Palinkėčiau visiems saugotis ir per daug nepasitikėti savo jėgomis, juk gali ir transporto priemonė bet kada sugesti, prakiurti padanga, išbėgti į kelią žvėris ar dar kažkas nutikti, tai to apdairumo tikrai reikia.

Jei žmonės nesilaiko reikalavimų, tada ir įvyksta daug nelaimių – žmonės žūsta, susižaloja, kai kas net į kalėjimą patenka, susigadina ne tik savo pačių, bet ir kitų gyvenimus.

Nežinau, ko reikėtų, kad tų nelaimių mažėtų. Policija deda pastangas, bet baudos neduoda efekto, kas turi pinigų, susimoka ir toliau laksto. Gal dar daugiau švietimo reikėtų? Nors gal ta kultūra ir nuo tautos mentaliteto priklauso. Pavyzdžiui, vokiečiui jei parašyta važiuoti 20 km/h greičiu, jis greičiau ir nevažiuos. Aišku, yra šalių, kur situacija dar blogesnė nei Lietuvoje, bet į jas nereikėtų lygiuotis.

Kviečiu visus kelyje elgtis drausmingai, visada apgalvoti, kokios gali būti pasekmės“, – sako kun. S. Bitkauskas.

 

Kun. Sigitas Bitkauskas ragina visus eismo dalyvius visada elgtis saugiai ir atsakingai.

 

Norėjo pasišventinti ne tik automobilius, bet ir dviračius

 

„Jau ne pirmą kartą šventinamas mano automobilis, tikiuosi, kad Dievas apsaugo, nes jau 35-erius metus vairuoju, jokios avarijos nesu padariusi, tik diedukas netyčia buvo įvažiavęs.

Galvoju, kad autoįvykius lemia skubėjimas, neatidumas, nepagarba vienas kitam“, – tikina Genovaitė.

 

Genovaitė savo automobilį pasišventina kasmet, tikėdama, kad Dievas ją apsaugos kelionėse.

 

„Jau daug metų važinėju ir kol kas laimingai. Ankstesnis kunigas A. Stanevičius irgi šventindavo automobilius, man net Šv. Kristoforo – keliautojų globėjo medalikėlį yra padovanojęs, kad saugotų kelionėse, tai jį visada turiu su savimi“, – rodydamas iš kunigo gautą dovaną sako Antanas.

 

Antanas iš kun. A. Stanevičiaus gautą Šv. Kristoforo medalioną nešiojasi su savimi.

 

„Kasmet atvarau automobilį, kad kunigas pašventintų ir neįvyktų kokių nelaimių. Juk matote, kas darosi, kiek žūva žmonių. Taip yra todėl, kad dalis vairuotojų geria, per greitai važinėja. Ir pėstieji ne visi elgiasi taip, kaip priklauso – būna išgėrę, nenešioja atšvaitų, į gatvę įeina net nesidairydami, o gal kokia mašina netoli, nespės sustabdyti, va taip ir nutinka nelaimės, reikia visiems saugotis“, – sako 54-erius metus vairuojantis ir, kaip pats teigia, jokių avarijų neturėjęs Justinas.

„Aš ryte į mišias buvau atvažiavęs dviračiu, jį klebonas pašventino, o paskui galvoju, o kodėl nepasišventinti ir automobilio, ne taip seniai įsigijau, dar nešventintas, tai ir atvažiavau. Kažkiek gal saugiau jausiuosi, aišku, nuo visų nelaimių gal ir neapsaugos, bet Dievo globa pasitikiu.

Sako, kad ir vairuotojų dekalogas yra, reikės pasiskaityti, kas jame parašyta“, – teigia Aloyzas.

 

Vairuotojų dekalogas

 

Šis dekalogas turi 10 punktų:

I. Nežudyk.

II. Kelią laikyk žmonių bendrystės, o ne mirtinos žalos priemone.

III. Mandagumas, teisingumas ir protingumas padės tau įveikti nenumatytas situacijas.

IV. Būk gailestingas ir padėk pagalbos reikalingam artimui, ypač avarijos aukai.

V. Nelaikyk automobilio galios dominavimo priemone ir proga nusidėti.

VI. Su meile įtikink jaunuolius, ir ne tik juos, nesėsti prie vairo netinkamos būklės.

VII. Paremk eismo avarijų aukų šeimas.

VIII. Padėk susitikti kaltiems vairuotojams ir jų aukoms tinkamu metu, kad jie galėtų išgyventi išlaisvinantį atleidimą.

IX. Kelyje saugok silpnesnįjį.

X. Jausk atsakomybę už kitus.

 

 

Kunigas S. Bitkauskas automobilius ar net dviračius šventino ne tik Kėdainiuose, bet ir Šventybrastyje.
(L. Pranckevičiūtės nuotr.)

 

 Lina Pranckevičiūtė

Kėdainių Mugės informacija