į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Informacija » Naujienų archyvas
2019-07-21 Poezijos vasaros atlaidai „Ten, kur poezija virsta malda“

Šv. Mišios už kūrėjus, poezijos ir knygos mylėtojus

 

Įpusėjus vasarai šv. Jurgio bažnyčios šventoriaus kalnelyje jau penkti metai vyksta tradiciniai poezijos vasaros atlaidai „Ten, kur poezija virsta malda“. Į bažnyčią rinkosi kūrybos žmonės: Kėdainių krašto literatų sambūrio literatai, kūrėjai iš kitų rajonų bei parapijos bendruomenė.

Vasaros atlaidai prasidėjo 12 val. Šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas Artūras Stanevičius. Meldėmės už rašytojus, poetus, kūrybos žmonių rėmėjus ir visus poezijos ir knygos mylėtojus. Visuotinėje maldoje prašėme Viešpaties palaiminti rašančius žmones, kad jie augtų tikėjime ir atpažinę Dievo valią pagal ją gyventų savo kūryboje atspindėdami meilę Tėvynei ir žmogui – artimui savo, gamtos ir maldos grožį, rastų vietos istorinei tautos atminčiai užrašyti. Meldėme Šv. Dvasią įkvėpti rašantiems, eiliuojantiems, kuriantiems kilnių minčių, kad savo knygose sėtų ir skleistų dvasinių vertybių grožį, aprašytų jų svarbą žmogaus gyvenime. Meldėme Viešpatį laiminti visus, kurie remia ir globoja  kūrybos žmones, suteikti jiems stiprios sveikatos. Meldėme Dievą palaiminti visus čia susirinkusius, Viešpaties atpirktus žmones, kurie yra neabejingi kūrybai ir šiandien savo širdyse ras vietos eilėraščio eilutei, žodžiui, išsakytai minčiai priglausti.

Viešpaties palaiminimui prie altoriaus buvo atneštas Kėdainių krašto literatų sambūrio laikraštėlio 2019 metų pirmasis numeris „Ten, kur poezija virsta malda“. Laikraštėlis buvo dovanojamas renginio dalyviams. Šv. Mišių aukai prie altoriaus atnešėme ostiją ir vyną – tą Dievo sukurtą ir žmogaus rankų išpuoselėtą valgį –  tai ką Jis pats mums davė.

Šv. Rašto skaitinius skaitėme drauge su Renata Šimanauskiene, o Tikėjimo išpažinimą ir Visuotinę maldą skaitė Marijos legiono maldininkė Virgilija Bobinienė.

 

Poezija šv. Jurgio bažnyčios kalnelyje

 

Po Šv. Mišių šv. Jurgio bažnyčios šventoriaus kalnelyje Kėdainių krašto poetai ir svečiai rinkosi į 5-ąją jubiliejinę krašto literatų sambūrio poezijos atlaidų šventę „Ten, kur poezija virsta malda“.

Eiles skaitė ir sveikino: Joniškio literatų klubo „Audruvė“ poetai – Aušra Lukšaitė-Lapinskienė, Jonas Ivanauskas, Donatas Bareika, Albinas Žvingila, Panevėžio poetė žurnalistė Ona Striškienė, kuri visus maloniai nustebino prabilusi tarmiškai, Kėdainių Lenkų draugijos pirmininkė poetė Irena Duchovska, Bočių draugijos pirmininkė poetė Zita Kazokevičienė.

Kėdainių krašto literatai – Vitalija Minialgaitė, Irena Paplauskienė, Genė Sereikienė, Zita Vozgirdienė, Ignas Meškauskas, Nina Kučinskienė, Neringa Visockė, Elvyra Kisielienė, Renata Šimakauskienė – svečiams dovanojo savo tekstus.

Poetus sveikino ir šv. Jurgio parapijos bendruomenė: Caritas, Marijos legionas ir kiti.

Jubiliejinėmis vazomis apdovanoti gausiausiai sudalyvavę Joniškio literatų klubo „Audruvė“ kūrėjai ir kelionės organizatorė Aldona Šliažaitė, Lenkų draugijos pirmininkė Irena Duchovska. Jomis buvo apdovanoti ir tapybos plenero trijų prizinių vietų dalyviai bei Kėdainių krašto sambūrio literatai. Bibliotekininkės Zitos Beliauskienės atneštos ir padovanotos knygos sulaukė nemažo susidomėjimo. Sudėjome jas ant medinio suolelio šventoriuje ir smagu, kad  bematant krūvelė knygų ištirpo susidomėjusių rankose.

 

 

Skambėjo ir muzika...

 

Jau kelinti metai draugaujame su Kėdainių Lenkų draugija. Draugijos pirmininkė poetė Irena Duchovska į renginį atvyko su moterų ansambliu „Isa‘‘ (vadovė Valerija Vansevičienė), kurios koncertavo ir šį kartą. Visada laukiame jų nuostabių dainų ir giesmių. Tradicinė ir pirmoji jų ansamblio daina yra „Keidainy“. Jau tradicija renginį visuomet baigti giesme „Viešpats pakrantėj stovėjo“. Baigus giedoti lietuviškai, išgirdome prašymą giesmę dar pakartoti ir lenkiškai. Įsitikinome, kad ir lietuviškai, ir lenkiškai ši giesmė skamba įspūdingai. Vargonininkė Dagnė Jucevičiūtė grojo gitara ir dainavo lyriškas dainas, įprasmindama kiekvieną jų teksto žodį. Nuostabiai skambėjo jos giedamos giesmės. Oksana Morozovaitė, kaip visada, kankliavo. Susirinkusieji šventoriuje pajuto kanklių ir poezijos harmoniją. Dieviška ir kilnu...  O atlikėjas Albertas Ramanauskas ne vien įgarsino renginį, bet ir pats padainavo keletą dainų.

 

Išleistas proginis laikraštėlis

 

Penkerių metų gyvavimo prie šv. Jurgio bažnyčios proga Kėdainių krašto literatų sambūris išleido laikraštį „Ten, kur poezija virsta malda“. Tiražas labai nedidelis – 50 vnt., todėl laikraščio negalėjome dovanoti visiems renginio dalyviams. Pirmiausia jį gavo mūsų brangūs svečiai. Laikraštį gavo ir tie, kurie skaitė eiles. Vika Makaveckienė fotografuoja mūsų renginius, tvarko bažnyčios internetinę svetainę. Mums buvo malonu ir jai įteikti literatų laikraščio pirmąjį numerį. Taip pat laikraštėlį gavo Caritas, Marijos legiono maldininkės, šv. Jurgio bažnyčios Didysis choras, teko keletas vienetų ir kitiems parapijos tikintiesiems. Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Zita Civilkaitė padėkojo už originalų renginį. Ji ne kartą renginiuose skaitė krašto išėjusiųjų poetų eiles.

Zitai taip pat padovanojome pirmąjį literatų laikraščio numerį. Mikalojaus Daukšos viešajai bibliotekai klebonas Artūras Stanevičius skyrė laikraščio „XXI amžius“ šių metų likusių mėnesių prenumeratą. Direktorės pavaduotoja patikino, kad tikrai bus norinčių šį laikraštį skaityti. Manau, kad taip, nes jame atspindima Popiežiaus veikla, pasaulio katalikų ir parapijų gyvenimas. Galima rasti Kėdainių krašto (ne vien Kėdainių) istorikų straipsnių, valstybinių švenčių aprašymų, Tremties atminties paminėjimų, literatūrinių renginių ir knygų pristatymų aprašymų iliustruotų nuotraukomis. 

 

Dvasinį vadovą plojimais pasitiko

 

Renginio pradžioje negalėjęs dalyvauti šv. Jurgio bažnyčios klebonas ir Kėdainių krašto literatų sambūrio Dvasinis vadovas Artūras Stanevičius atėjo vėliau. Jį pasitikome gausiais plojimais. Dar kartą visus palaiminęs, pažėręs šmaikštaus humoro jis išskubėjo į Šventybrasčio Kristaus Atsimainymo bažnyčią aukoti Šv. Mišių.

 

Diena prieš Poezijos vasaros atlaidų renginį

 

Eilėraštyje daug spalvų, jausmo, kančios ir grožio. Jame gali rasti visko – nuo dangaus iki žmogaus. Todėl pasiūliau išvakarėse nutapyti eilėraštį. Tradicija tapo ne vien Poezijos atlaidai, bet ir tapybos pleneras „Nutapysiu eilėraštį“. Dieną prieš Poezijos atlaidus šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje tapėme eiles. Šiais metais tapybos plenere eilėraščius tapė viešnia iš Jonavos Birutė Gadišauskienė, Neringa Visockė su dukra Vakare, Zita Vozgirdienė, Rasa Augaitė, Genė Sereikienė. Dailininkė mokytoja Irina Dima ne vien pati tapė, bet ir mums davė daug vertingų patarimų. UAB „Laumetris“ vaza buvo skirta jonavietei Birutei Gadišauskienei užėmusiai tapybos plenere prizinę vietą ir Zitai bei Neringai. Birutė atsivežė savo tapytų paveikslų ir surengė jų parodą čia pat pievelėje, kur vyko pleneras. Į tapybos plenerą kaip ir į Poezijos atlaidus kvietėme visus norinčius.

 

 

Turime kam padėkoti

 

Visų pirma, turime dėkoti šv. Jurgio bažnyčios klebonui Artūrui Stanevičiui, kuris prieš penkerius metus pakvietė literatus į tą pilną medžių žalumos šventumo ir dvasingumo erdvę ir pasiūlė rengti joje renginius. Tapome šios bažnyčios bendruomenės nedidele dalele. Pakalbintas klebonas sutiko būti ir mūsų Dvasiniu vadovu. Nuostabu, kada pradedame kiekvieną Poezijos vasarą dalyvavimu Šv. Mišiose. Tai tarsi poezijos atlaidais tampa ši literatų šventė.

Nors renginį stengėmės rengti savo lėšomis, bet į pagalbą atskubėjo ir rėmėjais tapo parapijoje daug gražių darbų padarę savo ir klebono Artūro Stanevičiaus sumanymu UAB „Laumetris“ vadovai – Kazimieras Čiurila ir Jonas Putna, kurie pagamino originalias stiklines vazas kaustytas metalu su aukso užrašu „Poezijos vasara Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje 2019 07 21“ ir „Nutapysiu eilėraštį“ Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje 2019 07 20. Rengdamiesi Poezijos atlaidams galvojome, kiek kėdžių reikės surinkti ir sunešti iš parapijos namų į šventoriaus pievelę, kad galėtume susodinti renginio dalyvius, o bažnyčios šventoriuje jau puikuojasi naujutėlaičiai bangelės formos suolai. Čia ir vėl UAB „Laumetris“ dovana. Gėriuosi šiais kilniaširdžiais vadovais. Renginyje prisiminėme ir ankstesnius rėmėjus, kurių vardai įrašyti mūsų kukliose eilių knygelėse. Nesvarbu, kiek metų praeina, bet geri darbai, ypač pagalba ar parama, išlieka. Dėkojame „XXI  amžiaus“ laikraščiui, kuris mielai spausdina mūsų straipsnius.

Visiems rėmėjams Šv. Mišių Visuotinėje maldoje meldėme Dievo jiems sveikatos ir sėkmės jų kilniuose darbuose.

 

„Beprotiškai gražus jūsų miestas“

 

Joniškio krašto dukra lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Aldona Šliažaitė atvežė į Kėdainius Joniškio kūrėjus. Mokytoja juos supažindino su Kėdainių miestu. Svečiai lankėsi ir Česlovo Milošo gimtinėje, Šventybrastyje.

Joniškiečiai „Audruvės“ literatų klubo nariai išėję skaityti eilių pirmiausia pasveikino Kėdainių krašto literatus ir pasidžiaugė plunksnos draugų susitikimu ir ta aplinka, kurioje vyko renginys. Poetė, vertėja Aušra Lukšaitė-Lapinskienė su džiugesiu širdyje sušuko: „Beprotiškai gražus jūsų miestas!“

Iš tiesų esame laimingi gyvendami tokiame išpuoselėtame daugybės istorinės atminties įvykių mieste. Didžiuojamės savo Kėdainių miestu ir gera širdyje, kada girdime tokius nuoširdžius nuostabos ir pasigėrėjimo kupinus svečių žodžius.

 

Agapė

 

Pabėgę nuo dosnios ir kaitrios saulės, rinkomės į parapijos salę. Poetė Vitalija Minelgaitė iškepė obuolių pyragą, suspaudė ožkų sūrį, Vitalija Januškevičienė taip pat atėjo su savo keptu pyragu, Zita Vozgirdienė atsinešė ankstyvųjų alyvinių obuolių krepšį. Kitos moterys atsinešė užteptinukų. Visi sėdome prie bendro stalo išgerti puodelį kavos, paskanauti gėrybių ir bendrystei.

 

Kėdainių krašto literatų sambūrio vadovė Genė Sereikienė

Nuotraukos Aldonos Šliažaitės ir Vikos Makaveckienės